4e IJsselmeerronde 2002

< terug

13 stephelden op de bres voor de mensenrechtenstrijd (start en finish in Kampen | afstand 245 km)

Foto's IJsselmeerronde 2002

11 Stephelden halen finish in Kampen!
Een sterke wind was er 29 juni rond het IJsselmeer. De eerste helft tot aan Den Oever de soeppost veel wind tegen en loodzwaar. Vanaf Den Oever naar beneden ging het lekker van de wind af, maar dan de dijk over naar Lelystand, och wat een veldslag. En dan nog dat laatste stuk naar Kampen. Tja een IJssselmeerronde op de step - het is geen grapje! Niet voor niets wordt de ronde omschreven als het 'zwaarste' stepevenement die jaarlijks terugkomt op de kalender.

Om precies 20.00 uur kwamen Jac Postma, Hermien Koers, Peet de Graaf, Andre Visscher, Marco Huisman en Gerard Schipper over de streep in Kampen aan na in 16 uur de 245 km route rond het IJsselmeer te hebben geslecht. Veel wind, maar droog en veel zon op de route.

Om 20.50 kwam Joke Pekel over de finishlijn en om 21.25 volgde Herman Gooiker, Gerrit-Jan Beldman, Paula Laning en Mireille Boschma.

Fantastisch jongens! zo'n prestatie. De IJsselmeerronde is de zwaarste jaarlijkste steptocht op de kalender en dat was ook 29 juni 2002 weer te merken. Veel getekende gezichten, zoutlagen en wallen onder de ogen (ook bij de helpers trouwens), moe, maar vooral voldaan aan de meet.

Tijdens de IJsselmeerronde-Amnesty-actie zijn er meer dan 100 protest SMS-jes verstuurd! er werd actie gevoerd voor vrijlating van een Peruaanse gewetensgevangene, Elyane. Er is tijdens in 2002 meer dan 2500 euro door de 13 steppers binnengehaald. Na de tocht is o.a. deelneemster Paula Laning naar Peru gereist en heeft de 2500,- euro overhandigd aan Amnesty International - Peru. Ook bezocht Paula gewetensgevangene Elayne in de gevangenis.

Twee maanden later - Oktober 2002:
Het bericht is binnen dat gewetensgevangene Elayne in Peru is vrijgelaten! Tijdens de stepactie 2002 rond het IJsselmeer die in naam van Amnesty werd gestept werd er in meerdere doorkomstplaatsen actie gevoerd voor vrijlating van Elayne. Elayne León Ríos, een vrouw van 29, zat al 10 jaar onterecht vast vanwege vermeend lidmaatschap, op 19-jarige leeftijd, van de terreurorganisatie Lichtend Pad. Ze is tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld op basis van een door martelingen verkregen verklaring. Na haar arrestatie heeft ze bijna drie dagen geblindoekt in de cel gezeten, werd gemarteld en door meerdere gevangenbewaarders verkracht. Ze werd vastgehouden in de gevangenis Chorillos (Lima) in Peru. Elayne is nu na druk op de autoriteiten vrij gelaten.

Deelnemers aan de finish:

Afstand: 245 km
Start Kampen: 04.00 uur
Finish Kampen: eerste groep om 20.00 uur

Organisatie editie 2002
Met dank aan de vele supposten en mensen in de karavaan, op start en finishlokatie, bij voorbereidingen, in de Amnesty groepen.

Met dank aan de helpers: Eric, Pieter-Jan, Ewald, Wilbert, Jan, Peterina, Gert, Dick, Rob, Ati, Conrad, Monique, Linda Carla, Arnold, Jan-Anne, Nettie, pa en ma van der Meide, dhr Boschma, Jenny, Tamar, Bert, Fré (speciaal uit Frankrijk afgereisd), Paula en Thijza - een aantal meerijders en standbemanners van Amnesty waarvan niet alle namen bij ons bekend (mail ze door). - en iedereen die we vergeten zijn te noemen, natuurlijk ook dank aan de evenement sponsoren en de sponsoren van de deelnemers voor Amnesty! - Stichting Promotie Kampen, Jongerenwerk Kampen ('t Ukien), de Amnesty International groepen die meewerkten en de Nederlandse Autoped Federatie.